Jumaat, 11 Mei 2018

Cabaraan-Cabaran Yang Dialami Oleh Ibu Hamil & Cara Mengatasinya



Assalammulaikum dan Salam Sejahtera...Apa kahbar semua?

Terlebih dahulu saya ucapkan tahniah atas kehamilan anda. Kehamilan merupakan detik yang indah bagi seorang ibu. Alhamdulillah jika kita dikurniakan rezeki mengandung. Bukan semua wanita dapat merasai pengalaman mengandung. Jadi, jaga kandungan anda baik-baik nya..


Apakah cabaran-cabaran yang dialami oleh ibu hamil?

Kehamilah adalah satu proses yang panjang dan mencabar terutama buat ibu yang baru pertama kali mengandung. Cabara-cabaran yang dihadapi ibu hamil ialah proses untuk membesarkan janin dalam kandungan. Selalunya tiga bulan awal kehamilan merupakan saat yang penting dan mancabar buat bakal ibu terutama yang baru kali pertama mengalaminya. 

Oleh itu, para suami serta keluarga perlu memberi motivasi serta semangat buat ibu baru ini supaya mereka terus POSITIF dan gembira dengan perubahan yang berlaku kerana bakal ibu akan mengalami simptom Kehamilan yang adakalanya boleh mengganggu aktiviti rutin harian. Namun jangan bimbang kerana keadaan tersebut hanya sekejap sahaja.

Antara cabaran-cabaran yang biasa dialami oleh ibu hamil?
1. Alahan Teruk 
Semasa hamil, bermacam-macam alahan keluar dan setiap ibu kandungan tidak mempunyai alahan yang sama. Ada ibu hamil yang mengalami alahan pada kulit, nasi, makanan, bau, masakan, alahan sakit kepala. Ada yang lebih teruk lagi, alahan pada suami. Semasa hamil anak pertama, Sue alami alahan pada bau masakan dan jus oren. Kalau bau goreng-goreng atau tumisan, memang keluar isi perut dan masa hamil anak kedua pula, Sue alami masalah kulit iaitu eczema..Bagi Sue hamil anak kedua lebih mencabar daripada anak pertama, kerana masalah eczema ini bukan setakat di tangan saja tetapi satu badan..bayangkan ada eczema 1 badan, nanti saya kongsi bagaimana saya atas masalah kulit semasa hamil

·   2. Morning sickness
Perkara pertama yang majoriti ibu hamil akan lalui adalah morning sickness iaitu rasa pening, loya dan muntah-muntah sepanjang hari. Ada yang mengalami morning sickness yang teruk dan ada yang biasa-biasa sahaja. Ada yang muntah wakti petang (evening sickness) sahaja ataupun waktu pagi sahaja. Pengalaman Sue masa hamil anak pertama, Sue tidak alami morning sickness tapi evening sickness..balik kerja baru muntah-muntah dan loya tapi bukan Sue saja yang muntah-muntah dan loya-loya tau tapi husband pun turut terjangkit evening sickness..hehe

3. Muntah dan loya

Muntah-muntah dan loya-loya adalah perkara biasa, kebiasannya 3 bulan pertama akan mengalami simptom-simptom seperti ini. Tetapi, ada juga ibu hamil yang masih muntah dan loya sehingga bersalin. Muntah dan loya juga menjadi penyebab kurang selera makan sehingga ibu hamil kurang makan dan minum. Lalu, keletihan sepanjang hari.



4. Kurang selera makan
Biasanya ketika awal kehamilan, ibu hamil sering mengalami masalah kurang selera makan. Semuanya makanan rasa tidak sedap, sampaikan adakalanya ibu hamil tidak tau mau makan apa. Kadang-kadang makanan yang tidak berbau pun, boleh jadi berbau bagi wanita hamil. Itu yang menyebabkan selera makan pun menurun.


·   5. Anemia
Anemia adalah disebabkan paras haemoglobin dalam darah yang rendah. Punca nya adalah kurang zat besi untuk penghasilan darah yang berkualiti. Berbahaya jika tidak ditangani, boleh menyebabkan tumpah darah semasa bersalin. Sebab itulah ibu hamil dibekalkan pihak klinik dengan pil zat besi dan digalakkan makan makanan tinggi zat besi seperti bayam,kangkung, paku pakis, ikan bilis, kerang dan sebagainya.

·   6. Keletihan dan rasa malas
Ibu hamil ini mudah letih dan ada juga yang rasa malas nak buat sesuatu ataupun kuat tidor. Syukur la kedua-dua kehamilan Sue tidak mudah letih dan rasa malas la tapi mudah mengantuk terutama diawal kehamilan. Faktor kehamilan boleh menyebabkan rasa letih, malas dan mengantuk. Semasa di akhir kehamilan, rasa keletihan tu lagi banyak berbanding awal kehamilan. Tapi ibu hamil kena lawan rasa malas tu tau, kalau mengantuk tu tetap tidak boleh lawan..hehe

·   7. Sensitif dan mood tidak stabil (mood swing)
Ada orang kata masa mengandung ini mood tidak stabil disebabkan pembawaan budak. Sebanarnya faktor hormon tidak stabil semasa mengandung menyebabkan mood ibu hamil selalu berubah-ubah. Sekejap gembira sekejap sedih. Kadang-kadang sebab bentuk badan yang membesar semasa hamil pun, boleh membuatkan ibu hamil sensitif. Sebab tulah, ibu hamil perlukan B-Complex untuk mengawal mood dan stress ibu hamil.

8) Sembelit

Masalah sembelit juga tidak asing lagi bagi ibu hamil. Ia kerap terjadi di akhir kehamilan sehingga minggu awal bersalin, Menurut Dr Zubaidi,banyak punca boleh terjadi sembelit ini. Ia boleh di sebabkan rasa kerisauan yang tinggi,kurang pengambilan fiber dan kurang pergerakan fizikal. Ketahui cara untuk mengatasi masalah sembelit ketika hamil dan berpantang. Pengambilan air secukupnya sangat penting semasa hamil bagi mengelakkan ia berterusan.



9) Keputihan

Masalah keputihan juga antara yang sering di hadapi oleh ibu-ibu hamil terutama ketika trimester ketiga kehamilan. Ia terjadi disebabkan oleh kehadiran kulat mikroskopik atau yis dan juga perubahan hormon ibu sendiri. Jaga kebersihan diri dan pastikan kawasan sulit sentiasa kering dan ibu hamil juga boleh amalkan pengambilan bawang putih dan Vitamin C untuk menguatkan antibodi. 

10) Sakit Pinggang, Simpul Biawak dan Lenguh-Lenguh

Semakin meningkat usia kandungan,bayi semakin matang dan besar. Ibu akan menjadi cepat letih,mengah,sakit pinggang dan juga lenguh-lenguh satu badan. Sangat penting ketika ini untuk ibu mendapat rehat yang mengcukupi serta pengambilan kalsium secukupnya juga sangat penting bagi mengurangkan gejala ini. 


Kalsium sangat penting dalam pembentukan tulang dan gigi bayi. Jangan ambil mudah pengambilan kalsium ni tau..Kalau tidak nanti cepat sangat gigi patah, gusi berdarah, sakit gigi,sakit pinggang,sakit badan  dan paling memeritkan di tengah-tengah malam terkena simpul biawak ni..Saya pernah alami sendiri dan rasai bagaimana seksanya apabila kejang kaki waktu malam, masa ini saya mengandung anak pertama, pengetahuan tentang kehamilan masih kurang. Cara untuk melegakan kejang-kejang kaki semasa mengandung hanya dengan mengambil pil kalsium.


Hampir semua masalah yang disebutkan tadi dapat diatasi dengan mendapatkan nutrisi yang diperlukan secara lengkap di samping rehat yang mencukupi dan sokongan suami. Nutrisi yang baik sangat penting bagi meningkatkan peluang untuk hamil dan membina asas yang sihat untuk bayi, tu sebab kalau kita mengandung pihak klinik kesihatan ibu dan anak akan membekalkan kita multivitamin seperti obimin kerana ia membantu dalam tumbesaran janin dan kesihatan si ibu. 






Bagaimana Set Kehamilan Shaklee Membantu ?

Tahniah kerana anda dan bayi bakal mendapat Manfaat dan Kebaikan Set Kehamilan Shaklee yang merupakan Vitamin Ibu Hamil Terbaik untuk memenuhi keperluan ibu sepanjang tempoh Kehamilan


Set ini juga melengkapi jurang nutrisi dan menyokong kehamilan yang sihat serta mengelakkan masalah seperti anemia dan membantu ibu hamil mengatasi cabara-cabaran ketika hamil

Antara-antara vitamin Shaklee Set Hamil ialah:

1. VITA-LEA Iron Formula (Multivitamin) - MAL07081506XC
  • Vita_Lea adalah multivitamin yang lengkap dengan 28 jenis vitamin penting dan mineral utama untuk menyokong kesihatan dan kesejahteraan optimum. 
  • Kekurangan zat besi boleh menyebabkan ibu mudah pitam,lesu,kurang daya ingatan dan konsentrasi.


2. SUSTAINED RELEASE Vita-C - MAL13085068NC

  • Membantu penyerapan Iron dan sebagai antioksidan, membantu sistem imunisasi badan ibu dan bayi serta menjadikan lulit lebih cantik.
  • Vitamin C semula jadi  bagus untuk kesihatan gigi, gusi, tulang, kolagen dan hampir kesemua elemen yang membentuk tubuh badan kita.


3. B-Complex - MAL12035068NCZ

  • Vitamin B yang diperlukan Oleh tubuh badan bagi membantu tubuh badan bertenaga, akan lebih fokus,mengawal emosi. B Complex Juga membantu penghasilan susu lebih baik kerana ia vitamin anti tress.
  • Membekalkan kesemua lapan vitamin B yang seimbang untuk menguatkan tubuh anda, melengkapi jurang nutrisi vitamin B. Pengambilan asid folik yang mencukupi telah terbukti dapat mengurangkan risiko wanita daripada melahirkan bayi yang mengalami kecacatan otak atau saraf tunjang.


4. Ostematrix - MAL07081510XC

  • Kalsium penting untuk membina darah,tulang gigi dan saraf. Untuk penghasilan susu ibu. Kalsium akan diserap sedia dalam tubuh ibu.
  • Diformulasi dengan kalsium, vitamin D, magnesium dan empat nutrien pembinatulang untuk membantu menjaga tulang dan gigi yang kuat dan sihat.

5. ESP

  • Serbuk Esp kaya dengan sumber Protien 
  • Protein ini berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal keseimbangan asid dan sumber tenaga. 
  • Memberikan kulit semakin licin,gebu,dan anjal.
  • Memghasilkan susu yang pekat bagi ibu yang menyusukan
  • Makanan yang sangat lazat yang kaya dengan kalsium dan protein serta mudah disediakan.
  • Protein soya membantu mengurangkan kolesterol dan membantu atasi GDM semasa mengandung


Nota: Jumlah protein soya yang disyorkan untuk memberikan kesan penurunan terhadap kolesterol darah adalah 25g sehari.


6.Omega Guard (EPA&DHA) - MAL12015013NC

  • DHA penting dalam perkembagan otak & Perkembagan janin. Pengambilan nutrisi lengkap dan berkhasiat sepanjang kehamilan boleh membantu perkembangan bayi yang sihat,pencegahan bayi dari mendapat jaundice serta perkembangan otak dan minda bayi.
  • Membekalkan spektrum luas tujuh asid lemak penting omega-3 bergred farmaseutikal dan dilengkapi dengan proses penyulingan proprietari molekul tiga peringkat.


Testimoni pengamal Set Hamil Shaklee

Testimoni 1


Testimoni 2



Testimoni 3



Untuk dapatkan Set Kehamilan Shaklee anda boleh buat pembelian secara online dengan hanya klik gambar di bawah


atau berhubung dengan saya (Suhanah Muslin) Melalui:
ID : 1087087
Facebook : Sue Anna
Whatsapp/telegram/Call : 01125353733 atau klik gambar di bawah:
Instagram : sue_anna86
Email : suhanah.muslin@gmail.com
Untuk dapatkan harga lebih murah, saya saraankan anda mendaftar sebagai ahli kerana penjimaatan sehingga 25%dapat anda nikmati. 

Setiap pembelian supplement shaklee dengan saya, akan mendapat Tips, Jadual Pengambilan Vitamin serta Konsultasi Percuma berkaitan produk shaklee yang sesuai untuk anda, So jangan lepaskan peluang!! hubungi saya segera...


Terima Kasih


Tiada ulasan:

Set Kecergasan untuk Lelaki (Vitality set)

Opsss bukan wanita sahaja yang ada vitamin khas tau tetapi lelaki juga ada. Shaklee telah mencipta set khas untuk lelaki yang mahukan kesiha...