Sabtu, 28 April 2018

Tips Untuk Membantu Anak-Anak Anda Bersedia ke Sekolah Setiap Hari

Tips untuk membantu anak-anak anda bersedia ke sekolah setiap hari


Bagi sesetengah orang, ianya saat yang mengujakan tetapi bagi sesetangah orang pula ianya suatu tekanan terutama bila anak sukar dikejutkan bangun pagi. 
Oleh itu sebagai ibu bapa anda haruslah pandai mengatur masa anak-anak, memujuk anak-anak dan sentiasa memastikan kelengkapan mereka cukup. Kelengkapan ini termasuklah alatan persekolahan yang betul, pakaian seragam sekolah, persedian mental dan fizikal, rehat yang mencukupi serta mengamalkan sikap yang positif. lengkapi anak anda dengan permulaan hidup yang terbaik dan bantu mereka untuk bersedia ke sekolah setiap hari.


Faktor Utama Kenapa Anak Tidak Mahu Ke Sekolah.
Merujuk kepada Kearney dan Silverman (1999):

  1. Untuk mendapatkan perhatian. – terutamanya anak yang kecil. Mereka mempunyai perasan takut hendak berpisah daripada ibubapa.
  2. Untuk mengelakkan situsai tertentu. – contoh seperti peperiksaan, dibuli kawan, kerja sekolah banyak atau guru yang garang.
  3. Untuk melakukan aktiviti tertentu – seperti menonton televisyen atau bermain dengan video games.
  4. Untuk mengelakkan emosi tertentu  – emosi yang sering melanda anak-anak ialah bimbang, takut dan risau.




Tips untuk membantu anak-anak anda bersedia ke sekolah setiap hari

1. Persedian adalah penting
Sediakan pakaian sekolah dan kemas beg bersama mereka pada malam sebelumnya supaya mereka tidak tertinggal sebarang kelengkapan sekolsh seperti pakaian pendidikan jasmani mereka, buku latihan sains atau buku teks matematik, serta kelengkapan alat tulis.

Ibu bapa kena check kelengkapan alat tulis mereka setiap hari sebab banyak berlaku murid tidak menulis di bilik darjah kerana tiada pensel, pensel tumpul ataupun patah ataupun tiada buku..

Dengan persediaan ini anak anda mempunyai lebih banyak masa pada waktu pagi, menggalakkan emosi yang positif untuk bersiap sedia ke sekolah.


2. Bersedia dari segi Mental & Fizikal
Dengan kekal aktif setiap hari, anak anda boleh mempelajari pelajaran di dalam kelas  dengan lebih baik dan lebih fokus berbanding mereka yang menghabiskan hari di dalam rumah dan bersantai.

Anak-anak anda juga terbiasa dengan rutin dinamik, dan secara tidak langsung ia dapat meransang otak serta menggalakkan pembangunan otot.



3. Galakkan anak-anak bergembira
Sebagai ibu bapa kita haruslah menggalakkan anak-anak bergembira agar kehidupan mereka lebih ceria. Apabila mereka memulakan tahun baru dengan persekitaran baru dengan kawan-kawan yang baru kita mestilah menjadi tunjang belakang mereka agar mereka mudah menyesuaikan diri dengan persekitaran. 

Kita perlulah bersama-sama mengatasi kebimbangan mereka, mendorong mereka untuk bergembira di sekolah dan mempamerkan senyuman terbaik sepanjang hari.

Namun begitu kita juga haruslah memastikan keselamatan mereka di sekolah terjamin dan pastikan dengan siapa mereka berkawan.



4. Tidor sekurang-kurangnya 8 Jam
Apabila anak-anak mula bersekolah rutin harian mereka suda berubah, namun bergitu anak anda masih perlukan lebih masa untuk berehat untuk perkembangan dan tumbesaran. 

Memulakan dengan menjada jadual tidor supaya anak anda dapat menyesuaikan diri dengan rutin baru. Elakkan alat eklektronik atau televisyen sekurang-kurangnya setengah jam sebelum tidor supaya anak anda boleh tidor dengan lebih baik.

Dengan rehat yang mencukupi, anak anda akan bangun dalam keadaan yang segar, cukup rehat dan bersedia untuk hari itu.




5. Makan Saraapn Pagi yang Berkhasiat dan Sihat

Peribahasa sarapan pagi adalah hidangan yang terpenting adalah benar kerana ia membekalkan anak anda dengan nutrisi yang betul untuk menjadikannya bertenaga, sihat dan gembira.

Sebagai ibu bapa, anda haruslah bijak memilih makanan yang kaya dengan bijirin, serat dan protin untuk meningkatkan fokus, tumpuan dan memori. Walaubagaimanapun, agak sukar untuk memberi anak anda makan terutama jika mereka memilih makanan.

Apabila mereka tidak makan atau tidak boleh makan mengikut hidangan yang disyorkan, beralihkan kepada suplemen untuk mengurangkan jurang nutrien. Saya saraankan berikan anak anda Vita-Lea for Children, lengkap dengan 18 vitamin dan mineral penting, memberikan spektrum mikronutrien yang luas untuk kekal kuat dan sihat



Apa itu Vita-Lea For Children?

Vita Lea untuk kanak-kanak adalah berasaskan sains. ia digunakan berdasarkan 100+ tahun sains nutrisi dan kepakaran para doktor, para mnutrisi dan kajian para saintis di Shaklee.




Kelebihan Shaklee
Setiap produk yang memasuki setiap botol Shaklee direka untuk meningkatkan kesihatan, berkesan tanpa kompromi dan selamat untuk bumi. 

Bila anda memilih Shaklee, anda pasti akan dapati tiga perkara Sentiasa Selamat, Sentiasa Berkesan, Sentiasa Mesra Alam



Untuk dapatkan Vita Lea for Children anda boleh buat pembelian secara online dengan hanya klik gambar di bawah
atau berhubung dengan saya (Suhanah Muslin) Melalui:
ID : 1087087
Facebook : Sue Anna
Whatsapp/telegram/Call : 01125353733 atau klik gambar di bawah:
Instagram : sue_anna86
Email : suhanah.muslin@gmail.com
Untuk dapatkan harga lebih murah, saya saraankan anda mendaftar sebagai ahli kerana penjimaatan sehingga 25%dapat anda nikmati. 


Setiap pembelian supplement shaklee dengan saya, akan mendapat Tips, Jadual Pengambilan Vitamin serta Konsultasi Percuma berkaitan produk shaklee yang sesuai untuk anda, So jangan lepaskan peluang!! hubungi saya segera...

Terima Kasih...

7 ulasan:

fatin hamzah berkata...

Memang anak2 nak ke sekolah akan meragam pd waktu pagi. Need attention tu kan.

Nowa Mommy berkata...

Terus rasa x sabar anak sekolah tahun hadapan

Eva Erica Isadora berkata...

Hari-hari juga Eva struggle sediakn anak-anak pergi sekolah. Macam-macam ragam ba. Terpaksa mak telan bcomplex

Heera Noy berkata...

Anak2 nak ke sekolah banyak ragam juga😂😂

Shafizahman berkata...

Rasa macam mudah ja kan bagi siap anak pergi sekolah ni tapi sebenarnya tak mudah pun. Thank you for sharing. Ilmu yang bagus bagi saya sebagai persediaan. 😊

Sharren K. N. berkata...

Oh,penambahan info sedang diserap..tq!

Diana Danias berkata...

tq infonya

Set Kecergasan untuk Lelaki (Vitality set)

Opsss bukan wanita sahaja yang ada vitamin khas tau tetapi lelaki juga ada. Shaklee telah mencipta set khas untuk lelaki yang mahukan kesiha...