Khamis, 15 Jun 2017

Tips Memilih Pencuci Muka yang sesuai dengan Kulit Anda




Kulit  wajah merupakan antara bahagian yang sering terdedah kepada pencemaran dan sinaran ultra-violet (uv). Jika tidak dijaga dengan sempurna, akan menyebabkan masalah seperti jerawat, jeragat, white head dan black head yang berpanjangan. Selain itu, kulit juga menjadi kusam, tidak bermaya dan hilang seri serta tidak sihat. Oleh itu, mencuci wajah adalah salah satu perkara yang tidak boleh diabaikan. Namun, perlulah ikut beberapa tips memilih pencuci muka yang bersesuaian untuk setiap jenis kulit wajah kita kerana pencuci muka yang tidak sesuai dengan kulit akan merosakkan lagi kulit muka anda

Pengambilan makanan seimbang serta suplemen semulajadi juga amat penting untuk memastikan kulit sentiasa sihat. Selain itu, gaya hidup juga merupakan salah satu faktor yang boleh menyebabkan kulit kita menjadi rosak, oleh itu mari lah kita amalkan gaya hidup yang sihat agar kulit serta tubuh kita kekal cegras sepanjang masa. Jadi hari ini saya handak berkongsi kepada anda semua tentang Tips memilih Pencuci muka yang sesuai dengan kulit anda..semoga info ini bermanfaat kepada kita semua..

Kenali Jenis Kulit Muka Anda

1. Kulit Normal (Normal Skin)
  • Ianya seimbang dari segi kelembapan kulit, minyak dan ketahanan
  • Syukur sesiapa yang berkulit normal, senang mahu jaga tak perlu pening-pening kepala mahu pilih “skin care”2



2. Kulit Berminyak (Oily Skin)
  • Kulit akan nampak berminyak dan berkilat walaupun  setelah beberapa jam dicuci dan pori-pori muka juga kelihatan besar



3. Kulit kering (Dry Skin)
  • Kulit muka kelihatan berkuping dikawasan kulit mati dan pori-pori muka kelihatan kecil serta ling roma agak sukar dilihat selepas beberapa jam kuli muka dicuci



4. Kulit Jenis Kombinasi (Combination Skin)
  • Sebahagian wajah anda adalah kering ataupun berminyak serta sensitif.
  • TZone agak berminyak sedikit dan kawasan lain agak kering



5. Kulit Sensitif (Sensitive Skin)
  • Jenis kulit ini sering merasa gatal ataupun tegang serta kerap mengalami reaksi alahan bila terkena bahan kimia tertentu pada produk yang digunakan






Panduan Memilih Pencuci Muka Yang Bagus & Bersesuaian

1) Pilihlah Pencuci Muka Yang Bersesuaian Dengan Jenis Kulit
·         Kalau kulit jenis berminyak, carilah pencuci untuk kulit berminyak. Begitu juga jika menghadapi masalah kulit kering atau kombinasi. Orang yang berkulit normal pun masih perlu memilih produk yang bersesuaian.

2) Cari Pencuci Muka Yang Berbuih Banyak & Halus
·         Pentingnya menggunakan pencuci muka yang berbuih banyak dan halus ni ialah, bagi memastikan kotoran pada kulit muka akan betul-betul dapat dibersihkan.
·         Keadaan ini membolehkan pencuci tersebut masuk ke dalam liang roma/pori-pori untuk membersihkan wajah dengan lebih berkesan lagi

3) Gunakan Air Suam/Suhu Bilik Untuk Mencuci Muka
·         Kaedah ini akan memudahkan lagi wajah kita dibersihkan. Tapi awas, jangan pulak gunakan air yang terlampau panas.
·         Sebabnya ia boleh menyingkirkan minyak semulajadi untuk kulit dan seterusnya boleh menyebabkan kekeringan pada kulit. Selain itu, kulit akan jadi lebih mudah tercedera.

4) Dapatkan Pencuci Muka Yang Sedikit Berasid (pH 5.5) Lebih Kurang Sama Dengan Kulit Kita
·         Pencuci muka yang beralkali boleh merengsakan kulit. Jadi beringat sebelum membeli dan menggunakan sebarang produk untuk kulit ye.

5) Elakkan Pencuci Muka Yang Mengandungi Pewangi & Pengawet
·         Bahan pewangi dan pengawet boleh merengsakan kulit serta menyebabkan kesan alahan. Elakkan bahan-bahan berikut:-
o    Paraben
o    Imidazolidinyl Urea
o    Quaternium-15
o    Phenoxyethanol Methylchloroisothiazolinone
o    Fomaldehyde

6) Gunakan Pencuci/Produk Yang Dikhaskan Untuk Wajah
·         Bukannya menggunakan produk/sabun yang dipakai untuk badan.

7) Selepas Mencuci Muka, Bilas Dengan Air Sejuk
·         Air sejuk dapat membantu agar liang-liang roma/pori-pori tertutup kembali. Kemudian keringkan wajah secara lembut menggunakan tuala bersih.
·         Seterusnya pakailah toner, pelembab muka ataupun krim malam bagi mengekalkkan kelembapan kulit


Disyorkan anda membersih muka dengan Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser


Kenapa Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser?


Pencuci muka Nutriwhite Gentle Deep Foaming Cleanser ini memang dibangunkan khas untuk kulit orang Asia dan kajian khas telah dilaksanakan bagi melahirkan pencuci muka yang bersesuaian untuk penduduk Malaysia macam kita semua ni.

Para penyelidik Shaklee telah mengambil kira segala faktor yang terlibat dengan kehidupan serta persekitaran termasuk iklim dirantau Asia ni.. wow best kan...terasa istemewa bila direka bentuk khas untuk kita..

Sebab Pencuci Muka Nutriwhite Menjadi Kegemaran Ramai Orang
  1. Ia membersih dengan sangat lembut sekalipun pada bahagian sekitar mata
  2. Tidak membuatkan kulit kering dan pedih selepas dicuci
  3. Dihasilkan daripada ekstrak tumbuh-tumbuhan terpilih yang semulajadi dan tidak akan merengsa kulit serta bebas daripada bahan kimia berbahaya:-
    • Rumpai Lauit – menanggalkan otoran, menggelupaskan sel-sel mati dan menegangkan kulit
    • Alga Hijau – melembabkan kulit dan membersih sehingga jauh ke dalam liang-liang roma kulit untuk menghapuskan toksin.
    • Strawberi Begonia – mencerahkan dan meratakan tona kulit.
  4. Tidak mengandungi bahan pewangi yang boleh merengsakan kulit terutamanya kulit sensitif.
  5. Ia sangat menjimatkan - Secara puratanya, satu tiub boleh bertahan selama 8 bulan hingga setahun dengan penggunaan dua kali sehari


Walaupun hanya sedikit digunakan, buih yang dihasilkan memng banyak dan halus serta lembut dikulit. 

Mencuci muka adalah langkah pertama yang sangat penting dalam penjagaan kulit muka, jadi kita perlulah bijak memilih pencucui muka yang bagus dan sesuai dengan kulit muka masing-masing




Jom lihat apa kata pengguna Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite

1. Testimoni 1 - Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite



2. Testimoni 2 - Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite



3. Testimoni 3 - Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite



4. Testimoni 4 - Gentle Deep Foaming Cleanser Nutriwhite




Untuk dapatkan makeup Remover Nutriwhite Shaklee anda boleh buat pembelian secara online dengan hanya klik gambar di bawah


Dan sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Full Set Nutriwhite Shaklee klik link di sebelah http://bit.ly/2r6eHYX



atau berhubung dengan saya (Suhanah Muslin) Melalui:

ID :
 1087087
Facebook : Sue Anna
Whatsapp/telegram/Call : 01125353733
Instagram : sue_anna86
Email : suhanah.muslin@gmail.com



Untuk dapatkan harga lebih murah, saya saraankan anda mendaftar sebagai ahli kerana penjimaatan sehingga 25%dapat anda nikmati. Hubungi saya untuk daftar sekarang


Setiap pembelian supplement shaklee dengan saya, akan mendapat Tips, Jadual Pengambilan Vitamin serta Konsultasi Percuma berkaitan produk shaklee yang sesuai untuk anda, So jangan lepaskan peluang!! hubungi saya segera...

Terim Kasih...


5 ulasan:

Brigett Rusx berkata...

Waa tq tips.. saya pakai pencuci muka ni juga.. kalau guna dengan teknik yg betul memang jerawat takut sangat mau tumbuh atas muka

Nowa Mommy berkata...

Wahhh tips dan info best

Sylvia Yong berkata...

Makin paham cara memilih pencuci muka yg sesuai dengan muka saya..
Klu dulu, beli ja apa2 pencuci di supermarket asalkan wangi😄

Fal berkata...

Tips yg sgt berguna.tq ya😉

Hidayah Ak berkata...

kena pilih betul2 kan baru sesuai dan dapat hasil yang di ingini

YOUHT SKINCARE SHAKLEE TERBAIK, BERKESAN & 100% SEMULAJADI

YOUTH SKINCARE SHAKLEE Sebut saja Youth skincare pasti ramai yang tahu sebab keberkesanan dan kandungan skincare tersbut. Walaupun lamb...